Knedle z truskawkami bezglutenowe wegańskie

Ciasto na knedle z samej mąki, soli i wody? Tak, to możliwe… i smaczne 🙂

Knedle z truskawkami na bazie mix Mehl Farine Schaer polecają się na obiad 🙂

Z podanej ilości składników wychodzi min. 10 dużych knedli.


SKŁADNIKI:

250 g mix Mehl Farine Schaer

300 ml wrzątku

szczypta soli (ok. pół łyżeczki)

mrożone truskawki

cukier kokosowy

odrobina oleju do gotowania


WYKONANIE (pierwsza wersja):

  1. Wymieszać w misce mąkę z solą, wlać wrzątek i mieszać łyżką, aż do wyrobienia ciasta. Jak lekko przestygnie, wyrobić ręką na jednolitą masę odchodzącą od ręki. Gdyby się ciasto kleiło do rąk – dosypać odrobinę mąki.

  2. Odrywać kawałki ciasta, robić z nich kulki wielkości większej niż orzech włoski, formować z nich miseczki, wsypywać ok. łyżeczki cukru kokosowego, wkładać truskawkę, zaklejać ciasto, formować kulkę.




  3. Wkładać do wrzątku z olejem, gotować kilka minut po wypłynięciu (aż widać zmianę koloru ciasta)
  4. Podawać solo lub z wegańską bitą śmietaną.






    WYKONANIE: (druga wersja)
    1. Dodać 50 g mixu mniej, ciasto formować mokrymi dłońmi, gdyż jest klejące, formować grubsze placki (gdyż łatwiej się przerywa), nakładać cukier i truskawki, sklejać, gotować nieco dłużej. To ugotowane ciasto knedli różni się nieco konsystencją  (bardziej mękkie, ale przez to, że grubsze, może się niedogotować w środku).



     

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *