Ciasto na knedle z samej mąki, soli i wody? Tak, to możliwe… i smaczne 🙂
Knedle z truskawkami na bazie mix Mehl Farine Schaer polecają się na obiad 🙂
Z podanej ilości składników wychodzi min. 10 dużych knedli.
SKŁADNIKI:
250 g mix Mehl Farine Schaer
300 ml wrzątku
szczypta soli (ok. pół łyżeczki)
mrożone truskawki
cukier kokosowy
odrobina oleju do gotowania
WYKONANIE (pierwsza wersja):
- Wymieszać w misce mąkę z solą, wlać wrzątek i mieszać łyżką, aż do wyrobienia ciasta. Jak lekko przestygnie, wyrobić ręką na jednolitą masę odchodzącą od ręki. Gdyby się ciasto kleiło do rąk – dosypać odrobinę mąki.
- Odrywać kawałki ciasta, robić z nich kulki wielkości większej niż orzech włoski, formować z nich miseczki, wsypywać ok. łyżeczki cukru kokosowego, wkładać truskawkę, zaklejać ciasto, formować kulkę.
- Wkładać do wrzątku z olejem, gotować kilka minut po wypłynięciu (aż widać zmianę koloru ciasta)
- Podawać solo lub z wegańską bitą śmietaną.
WYKONANIE: (druga wersja)
1. Dodać 50 g mixu mniej, ciasto formować mokrymi dłońmi, gdyż jest klejące, formować grubsze placki (gdyż łatwiej się przerywa), nakładać cukier i truskawki, sklejać, gotować nieco dłużej. To ugotowane ciasto knedli różni się nieco konsystencją (bardziej mękkie, ale przez to, że grubsze, może się niedogotować w środku).