Ciasteczka orzechowe bez glutenu i bez roboty

Ciasteczka „jak ze sklepu” 😉 Ale na pewno zdrowsze i smaczniejsze. Szybkie i łatwe do zrobienia. Bez glutenu, pszenicy, mleka, jaj,  białego cukru, soi… (Możliwa opcja bez kukurydzy, jeśli zamiast podanego proszku do pieczenia użyjecie kamienia winnego lub sodę).

SKŁADNIKI:

1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego mielonego bezglutenowego

6 łyżek mąki ryżowej bezglutenowej

2 łyżki masła orzechowego bezglutenowego

3 łyżki ksylitolu bezglutenowego

6 łyżek mleka ryżowego bezglutenowego

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego








WYKONANIE:

  1. Zagnieść wszystkie (poza mlekiem) składniki ręką, konsystencja powinna być sypka, tzn.nie kleista. Następnie dodać mleko i ugnieść na jednolitą zwartą masę.
  2. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe i spłaszczać je na placuszki, układać je na blasze na pergaminie nasmarowanym olejem kokosowym.
  3. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 C grzanie góra + dół na środkowy poziom i piec  aż do zarumienienia (ok.30 min.), sprawdzać patyczkiem.








  
 
 
      
  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *