Ciasteczka „jak ze sklepu” 😉 Ale na pewno zdrowsze i smaczniejsze. Szybkie i łatwe do zrobienia. Bez glutenu, pszenicy, mleka, jaj, białego cukru, soi… (Możliwa opcja bez kukurydzy, jeśli zamiast podanego proszku do pieczenia użyjecie kamienia winnego lub sodę).
SKŁADNIKI:
1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego mielonego bezglutenowego
6 łyżek mąki ryżowej bezglutenowej
2 łyżki masła orzechowego bezglutenowego
3 łyżki ksylitolu bezglutenowego
6 łyżek mleka ryżowego bezglutenowego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
WYKONANIE:
- Zagnieść wszystkie (poza mlekiem) składniki ręką, konsystencja powinna być sypka, tzn.nie kleista. Następnie dodać mleko i ugnieść na jednolitą zwartą masę.
- Formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe i spłaszczać je na placuszki, układać je na blasze na pergaminie nasmarowanym olejem kokosowym.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 C grzanie góra + dół na środkowy poziom i piec aż do zarumienienia (ok.30 min.), sprawdzać patyczkiem.