Tartaletki z truskawkami bezglutenowe wegańskie

Tartaletki z kruchego ciasta bezglutenowego z gotowego mixu na ciasto kruche firmy Celiko (mix ten ma w składzie cukier oraz zawierać może śladowe ilości mleka i soi). Proporcje na 6 dużych tartaletek.

 

SKŁADNIKI:

mix Ciasto Kruche Celiko

60 g margaryny Rama 100% Roślinna

3 łyżki mleka ryżowego

kilka kropli ekstraktu z wanilii

galaretka truskawkowa Tortenguss Erdbeere firmy Biovegan

miód (w wersji wegańskiej coś innego do posłodzenia galaretki – np. ksylitol)

6 truskawek (u nas rozmrożone)

olej kokosowy do posmarowania foremek

WYKONANIE:

  1. Zagnieść ciasto z mixu, margaryny, ekstraktu z wanilii i mleka ryżowego. Podzielić na 6 równych części, uformować placuszki i włożyć je do nasmarowanej olejem foremki silikonowej na duże muffinki, by wyszły z nich „miseczki”.
  2. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C góra + dół ok. 20-30 minut. Wyjąć z foremek i wystudzić.
  3. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Do wystudzonych tartaletek nakładać łyżeczką tężejącą galaretkę i wkładać w nią truskawkę.








Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *