Tartaletki z kruchego ciasta bezglutenowego z gotowego mixu na ciasto kruche firmy Celiko (mix ten ma w składzie cukier oraz zawierać może śladowe ilości mleka i soi). Proporcje na 6 dużych tartaletek.
SKŁADNIKI:
mix Ciasto Kruche Celiko
60 g margaryny Rama 100% Roślinna
3 łyżki mleka ryżowego
kilka kropli ekstraktu z wanilii
galaretka truskawkowa Tortenguss Erdbeere firmy Biovegan
miód (w wersji wegańskiej coś innego do posłodzenia galaretki – np. ksylitol)
6 truskawek (u nas rozmrożone)
olej kokosowy do posmarowania foremek
WYKONANIE:
- Zagnieść ciasto z mixu, margaryny, ekstraktu z wanilii i mleka ryżowego. Podzielić na 6 równych części, uformować placuszki i włożyć je do nasmarowanej olejem foremki silikonowej na duże muffinki, by wyszły z nich „miseczki”.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C góra + dół ok. 20-30 minut. Wyjąć z foremek i wystudzić.
- Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Do wystudzonych tartaletek nakładać łyżeczką tężejącą galaretkę i wkładać w nią truskawkę.