Szybkie i łatwe ciasteczka kokosowe bezglutenowe wegańskie

Łatwe, szybkie, smaczne i zdrowe ciasteczka. Wystarczą banany, wiórki kokosowe, ksylitol i płatki owsiane błyskawiczne. (Choć podobne robiliśmy tylko z bananów i wiórków i były równie smaczne!)

Podana ilość składników wystarcza na 16 ciastek.

SKŁADNIKI:

2,5 średniego dojrzałego banana

100 g wiórków kokosowych bezglutenowych

pół szklanki płatków owsianych bezglutenowych nie wymagających gotowania

2 łyżki ksylitolu bezglutenowego (ilość ksylitolu dostosowujemy według własnego smaku w zależności od tego jak mocno słodkie mamy banany)

olej kokosowy do posmarowania pergaminu

 

WYKONANIE:

  1. Banany rozgnieść widelcem na miazgę, dodać resztę składników. Podane ilości są orientacyjne – banany bywają różnej wielkości i konsystencji, więc dostosowujemy do tego ilość wiórków. Konsystencja ciasta powinna być na tyle gęsta, by formować z niej jak z masy solnej. Poniżej zdjęcie naszej masy.
  2. Formować dłońmi kuleczki i zgniatać je na placuszki, układać na blasze na nasmarowanym olejem kokosowym pergaminie.
  3. Piec w piekarniku na środkowym poziomie (nagrzanym do 180 C grzanie góra + dół ok. 20-30 min. ) do zarumienienia.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *