Chleb okrągły bezglutenowy

Chleb nie z foremki, tylko pieczony na blasze, okrągły, pyszny.

SKŁADNIKI:

300 g Mix It Dunkel Schaer

200 g mix C

1 łyżeczka soli

100 ml ciepłego mleka ryżowego

100 ml ciepłej wody

dwie łyżki roztopionego oleju kokosowego

 

Składniki na rozczyn:

25 g świeżych drożdży

1 łyżka miodu

pół szklanki ciepłego mleka ryżowego

1 łyżka mieszanki mąk z przepisu

 

+ olej kokosowy do posmarowania pergaminu

 

WYKONANIE:

  1. Mąki wymieszać z solą, wsypać do misy miksera.
  2. Przygotować rozczyn z podanych składników i odstawić przykryte do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  3. Dodać rozczyn i olej do dzbanka z ciepłą wodą i mlekiem, wymieszać i wlewać do misy miksera miksując hakami.
  4. Dłońmi natłuszczonymi uformować kulę, położyć na posmarowany pergamin na blasze.
  5. Włożyć do piekarnika na dół naczynie żaroodporne z wodą, nagrzać piekarnik do 100 C (grzanie góra+ dół), włożyć blachę z ciastem i trzymać tam 20 min. Po tym czasie podkręcić temp.do 200 C (termoobieg) i piec 30 min. Na koniec można jeszcze 5 min. grzanie góra lub góra+dół dla zarumienienia skórki.

     









Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *