Słodkie racuchy drożdżowe bez glutenu, pszenicy, laktozy, mleka, jaj. Ze śladowymi ilościami soi. Bez dodawania rafinowanego cukru (w mix Mehl Farine Schaer jest dekstroza). Podana ilość składników wystarcza na ok. 12 grubych racuchów. Są delikatne, lekko słodkie, puszyste, nie tłuste.
SKŁADNIKI
1 szklanka mix Mehl Farine Schaer
1 banan
2 łyżki ksylitolu bezglutenowego
2 łyżki mąki kokosowej bezglutenowej
2 łyżki mleka ryżowego w proszku bezglutenowego
1 budyń waniliowy bezglutenowy (u nas Byodo – na zdjęciu niżej podany skład)
1 szklanka wody
olej kokosowy do smażenia (u nas rafinowany)
składniki na rozczyn:
1 paczka suchych drożdży (u nas dr. Oetker)
1 łyżeczka miodu
50 ml ciepłej wody
WYKONANIE
- Rozgnieść widelcem banana na papkę.
- Przygotować rozczyn z podanych składników, odstawić na kilka minut.
- Do misy miksera przełożyć papkę z banana, dodać ksylitol i rozczyn oraz ciepłą wodę, miksować, dodać resztę suchych składników (mąkę kokosową na sam koniec) i dalej miksować na jednolitą masę.
- Na rozgrzaną patelnię bardzo dużą łyżką nakładać ciasto i smażyć na wolnym ogniu z obu stron, przewracając dopiero jak wierzch zrobi się „suchy” (matowy).
Racuchy są najlepsze świeże, ale na następny dzień są również smaczne zarówno na zimno jak i podgrzane. Przechowywać w lodówce, przykryte.
Smacznego! 🙂