Ciasto a la Snickers bez pieczenia. Bez glutenu, mleka, jaj, soi, białego cukru, kakao, kukurydzy. Na bazie daktyli, kokosu, orzeszków ziemnych, karobu i ksylitolu. Pyszne. W smaku jak baton Snickers 🙂
SKŁADNIKI
15 daktyli bez glutenu
250 ml mleczka kokosowego
1/2 szklanki ksylitolu
2 łyżki cukru trzcinowego
1 czubata łyżka masła orzechowego
orzeszki ziemne niesolone
8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowy
2-3 łyżki mąki kokosowej
odrobina oleju kokosowego do wysmarowania formy
WYKONANIE
- Daktyle włożyć do kubka i zalać wrzątkiem, moczyć ok.1-2 godz. Odcedzić i zblendować, dodać 1,5 łyżki karobu i 2-3 łyżki roztopionego oleju kokosowego, zblendować.
- Dosypać 2-3 łyżki mąki kokosowej i gnieść masę, aby uzyskać kulę o konsystencji nierozrobionej ciastoliny.
- Małą formę do tarty wysmarować nieroztopionym olejem kokosowym, wyłożyć ciasto na dno i boki, włożyć do lodówki.
- Zrobić masę krówkową: do garnka z wnętrzem z teflonu wlać mleczko kokosowe, cukier i ksylitol, gotować na wolnym ogniu ok. 45 min. mieszając często. Masa jest gotowa, jak uzyska konsystencję kajmaku (roztopionej masy krówkowej).
- Masę podzielić na 3 części.
- Do pierwszej części dodać łyżkę masła orzechowego, wymieszać na gładką masę i posmarować nią ciasto. Posypać grubo orzeszkami ziemnymi niesolonymi.
- Do drugiej części masy dodać 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego, wymieszać, polać orzeszki na cieście.
- Do trzeciej części dodać 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego i 2 łyżki karobu, wymieszać, polać ciasto, posypać orzeszkami dekoracyjnie. Włożyć na chwilę do lodówki.