Pączki idealne z nadzieniem z mix B Schaer

Pączki idealne. Z mix B Schaer. Bez glutenu, pszenicy, mleka, jaj i cukru. Z nadzieniem. Porcja na 12 dużych pączków lub 24 donuty.

SKŁADNIKI

Na zaczyn:

1 paczka suchych drożdży dr Oetker

1 łyżeczka miodu

4 łyżki ciepłej wody

2 łyżki mix B Schaer

 

Pozostałe składniki:

350 g mix B Schaer

szczypta soli

2 łyżki ksylitolu

50 g rozpuszczonego oleju kokosowego

300 ml ciepłej wody

2 łyżki limoncello

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dr Oetker

 

dżem/powidła jako nadzienie

olej do smażenia (u nas słonecznikowy)

 

WYKONANIE

  1. Przygotować rozczyn – wymieszać w kubku drożdże z miodem, dodać wodę i mąkę, wymieszać – uzyskamy konsystencję jak gęsta śmietana. Przykryć i postawić w ciepłym miejscu na 30-40 min.
  2. Do misy miksera wsypać mix B, sól i ksylitol, wymieszać, dodać zaczyn, wodę, roztopiony w kąpieli wodnej olej i miksować hakami, dodać ekstrakt z wanilii i limoncello (lub innej cytrusowej nalewki) i dalej miksować. Następnie wyrabiać ręką by jak najwięcej powietrza dostało się do ciasta.
  3. Misę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 – 2 godziny. (u nas na piekarnik przenośny nagrzany na 100 C).
  4. Na stolnicę nasypać mąki ryżowej, odrywać kawałki ciasta, formować placki grubości ok. 1 cm i rozgniatać na płasko. Wykrawać szklanką koła i dziurki kieliszkiem, tak powstaną donuty.
  5. Wykrawać cieńsze koła szklanką, nakładać na nie ok. łyżeczki konfitury, drugim kołem ciasta nakryć, skleić po bokach, uformować kulkę. Albo dłońmi formować placek, nakładać konfiturę, skleić u góry brzegi i dłońmi uformować kulkę. Pączki odkładać na stolnicę (w odstępach – urosną) posypaną mąką ryżową. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
  6. Rozgrzać w garnku olej do temp. 175 C. Jeśli nie możecie zmierzyć temp. – najlepiej wrzucić kulkę wykrojoną kieliszkiem i zobaczyć czy się ładnie smaży. Pączki wkładać delikatnie do garnka, najlepiej drewnianą łyżką.
  7. Pączki piec z obu stron – łącznie ok. 5 minut – na złoty (nie brązowy) kolor. Odkładać na talerz wyłożony papierem do wchłonięcia tłuszczu.












Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *