Oponki – donuty bezglutenowe wegańskie

Oponki/donuty z ciasta z przepisu na pączki . Z jedną różnicą – polewa, którą tutaj proponujemy jest z cukrem. Oczywiście można zrobić lukier z pudru-ksylitolu lub pudru z agawy albo własną polewę albo po prostu posypać takim pudrem.  Poniżej opcja z gotową bezglutenową polewą i dekoracjami.

SKŁADNIKI

Takie jak na pączki w tym przepisie

Gotowy lukier żółty Dr Oetker

Posypki cukrowe neonowe dr Oetker

Gwiazdki cukrowe dr Oetker

 

WYKONANIE

  1. Ciasto przygotować wg przepisu, formować dłońmi wałek i skleić w kółko, delikatnie wkładać do oleju na głębokiej patelni, smażyć aż będą brązowe z obu stron.
  2. Odsączyć z tłuszczu na papierze. Przełożyć na talerz, układając w odstępach. 

  3. Przygotować lukier wg  instrukcji – ogrzewając go, odciąć róg woreczka i polewać dookoła oponki, od razu posypując posypkami, żeby zdążyły się przykleić do lukru zanim on zastygnie.








  4. Można też oczywiście tylko posypać pudrem-ksylitolem lub pudrem z agawy i także będzie pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *