Oponki/donuty z ciasta z przepisu na pączki . Z jedną różnicą – polewa, którą tutaj proponujemy jest z cukrem. Oczywiście można zrobić lukier z pudru-ksylitolu lub pudru z agawy albo własną polewę albo po prostu posypać takim pudrem. Poniżej opcja z gotową bezglutenową polewą i dekoracjami.
SKŁADNIKI
Takie jak na pączki w tym przepisie
Gotowy lukier żółty Dr Oetker
Posypki cukrowe neonowe dr Oetker
Gwiazdki cukrowe dr Oetker
WYKONANIE
- Ciasto przygotować wg przepisu, formować dłońmi wałek i skleić w kółko, delikatnie wkładać do oleju na głębokiej patelni, smażyć aż będą brązowe z obu stron.
- Odsączyć z tłuszczu na papierze. Przełożyć na talerz, układając w odstępach.
- Przygotować lukier wg instrukcji – ogrzewając go, odciąć róg woreczka i polewać dookoła oponki, od razu posypując posypkami, żeby zdążyły się przykleić do lukru zanim on zastygnie.
- Można też oczywiście tylko posypać pudrem-ksylitolem lub pudrem z agawy i także będzie pyszne 🙂