Ciasto na szybko. Szarlotka łatwa do zrobienia. Bez glutenu, ale niestety, wyjątkowo na tym blogu, z cukrem w składzie. Cukier jest w prażonych jabłkach ze słoika i w mieszance Celiko na kruche ciasto. Można oczywiście zamiast jabłek ze słoika uprażyć samemu bez cukru lub z miodem czy innym naturalnym słodzidłem. Można też zamiast cukru z cynamonem Celiko (zawiera soję, mleko, orzechy ziemne i laskowe) użyć samego cynamonu bezglutenowego. Natomiast ta wersja jest ekspresowa i dla tych, którzy raz na jakiś czas na cukier sobie pozwalają. Ciasto w tej wersji jest baaaardzo słodkie. Uwaga! Mieszanka Celiko zawiera również śladowe ilości soi i mleka!
Czas przygotowania: 10 min. Czas pieczenia 30 min.
SKŁADNIKI
2 paczki mieszanki na ciasto kruche firmy Celiko
120 g margaryny Rama 100% roślinna
6 łyżek mleka ryżowego bezglutenowego (u nas waniliowe)
pół dużego słoika jabłek prażonych
cukier cynamonowy Celiko/cynamon bezglutenowy
ksylitol bezglutenowy
olej kokosowy do wysmarowania formy
WYKONANIE
- Mieszanki mąk wsypać do miski, dodać margarynę i mleko i całość zagnieść ręką na jednolitą masę.
- 2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną olejem kokosowym silikonową formę, wyklejając też brzegi – tak, jak do tarty.
- Wyłożyć na ciasto prażone jabłka.
- Do pozostałej 1/3 ciasta dosypywać ksylitol i ugniatać aż ciasto zacznie się bardziej kruszyć niż kleić. Takie ciasto pokruszyć na wierzch jabłek. Posypać cynamonem lub cukrem cynamonowym (zdjęcia poniżej).
- Piec w nagrzanym piekarniku 30 min. na środkowym poziomie z grzaniem góra+dół w temp. 200 C.
- Wyjąć delikatnie z formy do wystudzenia. Przechowywać w lodówce do 3-4 dni.