Szarlotka bezglutenowa na szybko

Ciasto na szybko. Szarlotka łatwa do zrobienia. Bez glutenu, ale niestety, wyjątkowo na tym blogu, z cukrem w składzie. Cukier jest w prażonych jabłkach ze słoika i w mieszance Celiko na kruche ciasto. Można oczywiście zamiast jabłek ze słoika uprażyć samemu bez cukru lub z miodem czy innym naturalnym słodzidłem. Można też zamiast cukru z cynamonem Celiko (zawiera soję, mleko, orzechy ziemne i laskowe) użyć samego cynamonu bezglutenowego. Natomiast ta wersja jest ekspresowa i dla tych, którzy raz na jakiś czas na cukier sobie pozwalają. Ciasto w tej wersji jest baaaardzo słodkie. Uwaga! Mieszanka Celiko zawiera również śladowe ilości soi i mleka!

Czas przygotowania: 10 min. Czas pieczenia 30 min.

SKŁADNIKI

2 paczki mieszanki na ciasto kruche firmy Celiko

120 g margaryny Rama 100% roślinna

6 łyżek mleka ryżowego bezglutenowego (u nas waniliowe)

pół dużego słoika jabłek prażonych

cukier cynamonowy Celiko/cynamon bezglutenowy

ksylitol bezglutenowy

olej kokosowy do wysmarowania formy

WYKONANIE

  1. Mieszanki mąk wsypać do miski, dodać margarynę i mleko i całość zagnieść ręką na jednolitą masę.
  2. 2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną olejem kokosowym silikonową formę, wyklejając też brzegi – tak, jak do tarty.
  3. Wyłożyć na ciasto prażone jabłka.
  4. Do pozostałej 1/3 ciasta dosypywać ksylitol i ugniatać aż ciasto zacznie się bardziej kruszyć niż kleić. Takie ciasto pokruszyć na wierzch jabłek. Posypać cynamonem lub cukrem cynamonowym (zdjęcia poniżej).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku 30 min. na środkowym poziomie z grzaniem góra+dół w temp. 200 C.
  6. Wyjąć delikatnie z formy do wystudzenia. Przechowywać w lodówce do 3-4 dni.

 

   

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *