Ratatouille to potrawa warzywna, ale można też ją podawać z mięsem. Ma wiele wersji, zarówno jako danie jednogarnkowe, jak i zapiekanka warzywna z sosem. Przedstawiamy naszą wersję w kokilkach i formie do tarty, z mięsem i bez mięsa, czyli w wersji dla wegan i wegetarian.
SKŁADNIKI
1 bakłażan
1 cukinia
2 pomidory
2 cebule
olej kokosowy rafinowany – ok. 3 łyżki
przecier pomidorowy bezglutenowy – 1-2 łyżki
sól
przyprawy bezglutenowe: czosnek, pieprz, lubczyk, inne ulubione zioła (np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie)
WYKONANIE
- Umyć warzywa, pokroić bakłażana w cienkie plastry, posypać z obu stron solą i zostawić aż puści sok, następnie wypłukać te plastry w misce z wodą i odcedzić na durszlaku. Tak unikniemy posmaku goryczki.
- Pokroić w plastry cukinię, pomidory i cebulę. większe plastry zostawić do przekładania warzyw, a mniejsze pokroić w kostkę i odłożyć.
- Do garnka włożyć 3-4 duże łyżki oleju kokosowego rafinowanego, dodać ok.1-2 łyżki przecieru pomidorowego, czosnek, sól i pieprz do smaku. Można też inne zioła i paprykę. Dodać kostki cebuli, wymieszać i dusić ok. 10 min.
- Wyłożyć sos z garnka na dno naczyń żaroodpornych – u nas kokilki i mała forma do tarty.
- Jeśli chcemy wersję z mięsem, to na sos nakładamy wcześniej usmażone mięso mielone.
- Układać plastry warzyw na zmianę po kolei: bakłażan, cukinia, pomidor, cebula: w kokilkach w stosie, w formie do tarty – jak na zdjęciu.
- Posypać z wierzchu solą i lubczykiem. Można przykryć folią aluminiową, by nie wysuszyły się warzywa. My nie stosujemy folii aluminiowej ze względów zdrowotnych.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na środkowy poziom, z grzaniem góra+dół piec ok.30-50 min. Kryterium, że potrawa jest gotowa jest widocznie nie-surowy wygląd cukini 😉