Bułki bezglutenowe lekko słodkie

Bułki bez glutenu, laktozy, mleka, jaj, pszenicy. Z cukrem trzcinowym i śladowymi ilościami soi.

Chrupiące, miękkie, słodkawe.

Z podanej ilości składników wychodzi 12 bułek.

SKŁADNIKI

suche składniki:

500 mix B Schaer

2 łyżki mąki Teff

2 łyżki mąki z Quinoa

2 łyżki siemienia lnianego mielonego

2 łyżki mleka ryżowego w proszku (u nas takie)

1 łyżeczka soli

 

mokre składniki:

500 ml gorącej wody

50 ml oleju rzepakowego

 

składniki na rozczyn:

2 łyżki cukier trzcinowy

4 łyżki gorącej wody

1 paczka suchych drożdży bezglutenowych (u nas dr Oetker)

 

+ olej rzepakowy do posmarowania pergaminu i wierzchu bułek

UWAGA! siemię lniane – to, które jest na zdjęciu w przepisie, ma na opakowaniu napis „gluten free”, a w opisie na stronie producenta „Produkt może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych, glutenu, soi, mleka.”. Lepiej samemu zmielić sobie ziarna bezglutenowe albo kupić z pewnej firmy. Czekam na odpowiedź od firmy Sante na temat tego produktu i zawartości alergenów.

WYKONANIE

  1. Suche składniki wymieszać w misie miksera.
  2. Składniki na rozczyn wymieszać w kubeczku i odstawić na chwilę (ok. 5 min.)
  3. Do dzbanka z ciepłą wodą dodać olej i rozczyn, wymieszać, zawartość wlewać do misy miksera, miksując hakami, dalej miksować ok. 10 min.
  4. Odrywać kawałki ciasta i rzucać nimi do miski.
  5. Na kratkę położyć pergamin, nasmarować go olejem, formować bułki, układać na pergaminie, posmarować z wierzchu olejem rzepakowym, zrobić nożem nacięcia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.15 min. do wyrośnięcia.
  6. Włożyć kratkę do nagrzanego piekarnika i piec w 210 C 30 min.
  7. Ciepłe bułki zdjąć z pergaminu, zostawić na kratce do odparowania.
  8. Przechowywać w bawełnianej/lnianej ściereczce w chlebaku (u nas w wystudzonym piekarniku). U nas nawet po dwóch dniach były jak świeżo upieczone, po podgrzaniu chwilkę w mikrofali pod przykryciem.

 

  

2 thoughts on “Bułki bezglutenowe lekko słodkie

    1. Można spróbować zrobić bułki bez dodatku tych mąk, jednak mogą się nieco różnić w smaku i konsystencji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *