Bułki razowe bezglutenowe

Bułki razowe szybkie i ekonomiczne. Rumiane, pachnące, wilgotne i puszyste w środku. Bardzo wydajne ciasto – 10-12 pysznych bułek można upiec z podanej ilości produktów. Bez glutenu, mleka, jaj, ale z cukrem trzcinowym i śladowymi ilościami soi.

SKŁADNIKI

200 g mieszanki mąk mix It! Dunkel Schaer

200 g mieszanki mix C Schaer

60 g mąki Teff (u nas Pięć Przemian)

40 g mąki z Quinoa bezglutenowej

2 łyżki siemienia lnianego mielonego bezglutenowego

1 łyżeczka soli

400 ml ciepłej wody

 

składniki na rozczyn:

1 kopiasta łyżka cukru trzcinowego

2 łyżki mleka ryżowego bezglutenowego

2 łyżki bardzo ciepłej (nawet gorącej) wody

1 paczka suchych drożdży bezglutenowych 7g (u nas dr Oetker)

 

olej rzepakowy do posmarowania pergaminu i bułek z wierzchu

UWAGA! siemię lniane – to, które jest na zdjęciu w przepisie, ma na opakowaniu napis „gluten free”, a w opisie na stronie producenta „Produkt może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych, glutenu, soi, mleka.”. Lepiej samemu zmielić sobie ziarna bezglutenowe albo kupić z pewnej firmy. Czekam na odpowiedź od firmy Sante na temat tego produktu i zawartości alergenów.

WYKONANIE

  1. Mąki, siemię i sól wymieszać w misie miksera.
  2. Przygotować rozczyn – do kubeczka wsypać cukier, zalać gorącą wodą, dolać mleka, wymieszać dokładnie, dosypać drożdże, wymieszać i zostawić na chwilę (ok. 5 min.)
  3. Rozczyn wlać do dzbanka z 400 ml ciepłej wody, wymieszać.
  4. Zawartość dzbanka wlewać do misy miksera, miksując hakami. Miksować kilka minut, aż dokładnie się wymiesza ciasto (konsystencja na zdjęciu poniżej).
  5. Odrywać po kawałku ciasto i wrzucać do misy, aby nabrało powietrza i odpowiedniej struktury ciasta na bułki.
  6. Na kratce położyć pergamin do pieczenia, posmarować go olejem.
  7. Mokrymi dłońmi formować bułki i układać je na pergaminie w odstępach, posmarować je z wierzchu  olejem, odstawić na ok.10 min.w ciepłe miejsce (u nas na nagrzewający się piekarnik).
  8.  Włożyć do nagrzanego do 210 C piekarnika i piec 30 min.z grzaniem góra-dół na środkowym poziomie.
  9. Po upieczeniu zdjąć bułki z papieru, położyć na kratce do wystudzenia.
  10. Przechowywać owinięte w bawełnianą/lnianą ściereczkę.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *