Bułki razowe szybkie i ekonomiczne. Rumiane, pachnące, wilgotne i puszyste w środku. Bardzo wydajne ciasto – 10-12 pysznych bułek można upiec z podanej ilości produktów. Bez glutenu, mleka, jaj, ale z cukrem trzcinowym i śladowymi ilościami soi.
SKŁADNIKI
200 g mieszanki mąk mix It! Dunkel Schaer
200 g mieszanki mix C Schaer
60 g mąki Teff (u nas Pięć Przemian)
40 g mąki z Quinoa bezglutenowej
2 łyżki siemienia lnianego mielonego bezglutenowego
1 łyżeczka soli
400 ml ciepłej wody
składniki na rozczyn:
1 kopiasta łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki mleka ryżowego bezglutenowego
2 łyżki bardzo ciepłej (nawet gorącej) wody
1 paczka suchych drożdży bezglutenowych 7g (u nas dr Oetker)
olej rzepakowy do posmarowania pergaminu i bułek z wierzchu
UWAGA! siemię lniane – to, które jest na zdjęciu w przepisie, ma na opakowaniu napis „gluten free”, a w opisie na stronie producenta „Produkt może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych, glutenu, soi, mleka.”. Lepiej samemu zmielić sobie ziarna bezglutenowe albo kupić z pewnej firmy. Czekam na odpowiedź od firmy Sante na temat tego produktu i zawartości alergenów.
WYKONANIE
- Mąki, siemię i sól wymieszać w misie miksera.
- Przygotować rozczyn – do kubeczka wsypać cukier, zalać gorącą wodą, dolać mleka, wymieszać dokładnie, dosypać drożdże, wymieszać i zostawić na chwilę (ok. 5 min.)
- Rozczyn wlać do dzbanka z 400 ml ciepłej wody, wymieszać.
- Zawartość dzbanka wlewać do misy miksera, miksując hakami. Miksować kilka minut, aż dokładnie się wymiesza ciasto (konsystencja na zdjęciu poniżej).
- Odrywać po kawałku ciasto i wrzucać do misy, aby nabrało powietrza i odpowiedniej struktury ciasta na bułki.
- Na kratce położyć pergamin do pieczenia, posmarować go olejem.
- Mokrymi dłońmi formować bułki i układać je na pergaminie w odstępach, posmarować je z wierzchu olejem, odstawić na ok.10 min.w ciepłe miejsce (u nas na nagrzewający się piekarnik).
- Włożyć do nagrzanego do 210 C piekarnika i piec 30 min.z grzaniem góra-dół na środkowym poziomie.
- Po upieczeniu zdjąć bułki z papieru, położyć na kratce do wystudzenia.
- Przechowywać owinięte w bawełnianą/lnianą ściereczkę.