Chleb bezglutenowy ciemny na miodzie

Chleb bezglutenowy foremkowy ciemny z miodem, siemieniem i żurawiną. Pyszny, puszysty, lekki, delikatny, wilgotny, elastyczny, nie kruszy się i świetnie się kroi. Ciasto bardzo mocno rośnie. Wyjątkowo ekonomiczne.

Z podanej ilości składników (350 g mieszanki mąk) wychodzi chleb o wadze 830 g w dużej keksówce!

 

 

SKŁADNIKI

150 g mieszanki mąk mix It! Dunkel Schaer

150 g mieszanki mąk mix C Schaer

50 g mąki Teff (u nas Pięć Przemian)

1 łyżka bezglutenowej mieszanki nasion babki jajowatej i babki płesznik (lub tylko babki płesznik)

1 łyżka miodu

2 łyżki ziaren siemienia lnianego bezglutenowego (u nas KRESTO)

1 łyżeczka soli

70 g żurawiny suszonej bezglutenowej (u nas KRESTO)

440 ml ciepłej wody

1 łyżka oleju kokosowego

1 paczka suchych drożdży 7 g (u nas dr Oetker)

 

olej kokosowy i bułka tarta bezglutenowa do przygotowania formy, olej do posmarowania wierzchu ciasta

WYKONANIE

  1. Do misy miksera wsypać i wymieszać: mąki, sól, siemię i nasiona babki.
  2. W dzbanku wymieszać wodę, drożdże miód i olej.
  3. Dolewać do mąk zawartość dzbanka, miksując hakami.
  4. Po dokładnym wyrobieniu ciasta (ok.5 min.) dodać żurawinę i chwilę miksować, aż wymiesza się równomiernie.
  5. Formę (duża keksówka) wysmarować olejem kokosowym i posypać bułką tartą.
  6. Przełożyć ciasto do formy, owinąć szczelnie folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. (u nas na nagrzany piekarnik).
  7. Nagrzać piekarnik do 190 C, na dolnym poziomie umieścić naczynie żaroodporne z wodą.
  8. Zdjąć delikatnie folię, posmarować wierzch roztopionym w kąpieli wodnej olejem kokosowym.
  9. Włożyć formę do piekarnika na środkowy poziom, piec z grzaniem góra+dół 60 min.
  10. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i położyć na kratce by odparował.
  11. Wystudzony chleb owinąć ściereczką bawełnianą/lnianą (my trzymamy w zamkniętym, wystudzonym piekarniku).

UWAGA!

Nasz chleb był upieczony w za małej formie (w małej keksówce), dlatego ma taki kształt – bardzo wyrósł, nie jest to zakalec.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *