Chleb ciemny bezglutenowy z mix Dunkel Schaer

Chleb ciemny foremkowy bez glutenu, mleka, laktozy, jaj, skrobi pszennej. Mieszanka firmy Schaer na chleb zawiera cukier i śladowe ilości soi. Dokładny skład na zdjęciu poniżej (screenshot pochodzi ze strony firmy Schaer).

Ilość składników z przepisu wystarcza na małą keksówkę.

SKŁADNIKI

350 g mieszanki mąk Mix it! Dunkel – inaczej mix Brot – Dunkel Schaer  

440 ml ciepłej wody

1 paczka suchych drożdży bezglutenowych (u nas dr Oetker – 7 g)

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego

bułka tarta bezglutenowa i olej kokosowy do przygotowania formy do pieczenia

 

 

WYKONANIE

  1. Do misy miksera wsypać mąkę i drożdże, wymieszać łyżką.
  2. Ciepłą wodę wlać do miski miksując hakami.
  3. Dosypać sól, następnie miękki olej kokosowy, wciąż miksując kilka minut.
  4. Formę posmarować olejem kokosowym i posypać bułką tartą bezglutenową.
  5. Ciasto przełożyć do formy, owinąć ją szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. (u nas na rozgrzany piekarnik przenośny)
  6. Naczynie żaroodporne z wodą umieścić w piekarniku i nagrzać go do 190 C.
  7. Zdjąć folię z keksówki, posmarować delikatnie wierzch ciasta roztopionym w kąpieli wodnej olejem kokosowym, włożyć do piekarnika i piec ok.60 min.
  8. Wyjąć formę z piekarnika, wyjąć chleb i położyć na kratce do odparowania.
  9. Wystudzony chleb owinąć ściereczką bawełnianą/lnianą i schować. (my trzymamy w wystudzonym piekarniku)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *