Chleb ciemny foremkowy bez glutenu, mleka, laktozy, jaj, skrobi pszennej. Mieszanka firmy Schaer na chleb zawiera cukier i śladowe ilości soi. Dokładny skład na zdjęciu poniżej (screenshot pochodzi ze strony firmy Schaer).
Ilość składników z przepisu wystarcza na małą keksówkę.
SKŁADNIKI
350 g mieszanki mąk Mix it! Dunkel – inaczej mix Brot – Dunkel Schaer
440 ml ciepłej wody
1 paczka suchych drożdży bezglutenowych (u nas dr Oetker – 7 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego
bułka tarta bezglutenowa i olej kokosowy do przygotowania formy do pieczenia
WYKONANIE
- Do misy miksera wsypać mąkę i drożdże, wymieszać łyżką.
- Ciepłą wodę wlać do miski miksując hakami.
- Dosypać sól, następnie miękki olej kokosowy, wciąż miksując kilka minut.
- Formę posmarować olejem kokosowym i posypać bułką tartą bezglutenową.
- Ciasto przełożyć do formy, owinąć ją szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. (u nas na rozgrzany piekarnik przenośny)
- Naczynie żaroodporne z wodą umieścić w piekarniku i nagrzać go do 190 C.
- Zdjąć folię z keksówki, posmarować delikatnie wierzch ciasta roztopionym w kąpieli wodnej olejem kokosowym, włożyć do piekarnika i piec ok.60 min.
- Wyjąć formę z piekarnika, wyjąć chleb i położyć na kratce do odparowania.
- Wystudzony chleb owinąć ściereczką bawełnianą/lnianą i schować. (my trzymamy w wystudzonym piekarniku)