Chleb bezglutenowy foremkowy z mix B Schaer

Biały chleb bez glutenu, pszenicy, laktozy, jaj, oparty na mieszance mąk Mix B firmy Schaer, ze śladowymi ilościami soi. Chleb ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki, elastyczny, lekki, nie kruszy się, dobrze się kroi i smaruje. Mix B zawiera dekstrozę – cukier gronowy prosty. W samym przepisie nie ma dodatku cukru.

Z podanej ilości składników otrzymujemy chleb o wadze ponad 500 g.

Składniki na ten chleb (w zależności od ceny mixu – od ok. 13 do 18 zł) obecnie kosztują średnio 7 zł.

 

 

SKŁADNIKI

300 g mieszanki Schaer Mix B (skład mixu na zdjęciu poniżej)

300 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

1 paczka suchych drożdży bezglutenowych  (u nas drożdże z firmy dr Oetker)

1 duża łyżka oleju kokosowego rafinowanego

odrobina oleju kokosowego do wysmarowania formy oraz do posmarowania wierzchu ciasta

 

WYKONANIE

  1. Wsypać do misy miksera mąkę, sól i drożdże (sól należy dosypać do mąki w taki sposób, by nie stykała się z drożdżami).
  2. Wymieszać suche składniki i od razu miksować hakami, dolewając wodę, następnie miękki olej kokosowy. Wyrabiać ciasto mikserem ok. 8-10 minut.
  3. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem kokosowym keksówki – u nas mała keksówka silikonowa. Przykryć szczelnie keksówkę folią spożywczą i odstawić na 30 min. w bardzo ciepłe miejsce (w nas na nagrzany przenośny piekarnik). Ciasto powinno podwoić objętość.
  4. W piekarniku na dolnej kratce umieścić naczynie żaroodporne z wodą, nagrzać piekarnik do temp. 200 C.
  5. Zdjąć folię, posmarować delikatnie pędzelkiem wierzch chleba roztopionym w kąpieli wodnej olejem kokosowym.
  6. Włożyć formę do piekarnika, piec 50 min. bez otwierania piekarnika.
  7. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i położyć na kratce, by odparował.
  8. Wystudzony chleb przechowywać owinięty w bawełnianą/lnianą ściereczkę (my trzymamy owinięty tak chleb w wystudzonym piekarniku).

 

 

UWAGI:

Polecamy włożyć silikonową formę do sztywnej blaszanej, aby uniknąć deformacji formy, którą rozpycha rosnące ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *