Bułki bezglutenowe z mix B Schaer

Bułki bez glutenu, laktozy, jaj, na bazie mix B Schaer   (skład mixu na zdjęciu poniżej), ze śladową ilością soi, dekstrozą. Bułki są z dodatkiem cukru trzcinowego, bez dodatku oleju do ciasta (jedynie do posmarowania go z wierzchu). Mają chrupiącą skórkę, a w środku są miękkie, bez problemu się kroją i nie kruszą się. Na drugi dzień po podgrzaniu pod przykryciem w mikrofali (średnia moc, ok. 30 sek.-1 min.) są wciąż miękkie i pyszne. Wyjątkowa zaleta – nie trzeba długo czekać aż urosną przed włożeniem do piekarnika! Czas wykonania – ok. 15 min. Czas pieczenia – 30 min.

Z podanej ilości składników wychodzi 6 dużych bułek.

SKŁADNIKI

 

500 g mieszanki mąx mix B Schaer

400 ml ciepłej wody

2 łyżeczki soli

1 paczka suchych drożdży  ( u nas dr Oetker)

 

Składniki na rozczyn:

1 łyżka cukru trzcinowego

1 łyżka mleka roślinnego (u nas ryżowe bezglutenowe)

1 łyżka ciepłej wody

 

odrobina oleju kokosowego do posmarowania ciasta

 

WYKONANIE

  1. Mąkę i sól wymieszać w misie miksera.
  2. W kubeczku rozmieszać składniki do rozczynu, poczekać kilka minut.
  3. Przygotować w dzbanku wodę, wlać do niej rozczyn, wymieszać i dolewać do misy miksera, miksując hakami ok. 5 min.
  4. Ciasto odrywać po kawałku i rzucać je mocno do miski, aby nabrało powietrza.
  5. Zwilżonymi wodą dłońmi formować bułki i układać w odstępach na pergaminie, na kratce do piekarnika (nie na blasze), posmarować delikatnie roztopionym w kąpieli wodnej olejem kokosowym, najlepiej używając pędzla. Nakroić nożem każdą bułkę przez środek, aby ładnie pękła. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5 min.
  6. Włożyć do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i piec w 200-220 C. Najpierw 10 minut grzanie sam dół (wtedy bułki rosną), następnie z grzaniem góra+dół 20 minut.
  7. Upieczone bułki zdjąć z pergaminu, zostawić na kratce do odparowania.
  8. Przechowywać owinięte bawełnianą/lnianą ściereczką (my trzymamy w wystudzonym piekarniku).

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *